Seksualitet og autisme (del 1)

Mange foreldre har stor bekymring når deres autistiske barn når moden alder av seksuell modenhet. Ah, hva skal jeg gjøre? Bør vi sette datteren vår på prevensjon? Skal vi prøve å forklare seksualiteten til sønnen vår som ikke kan sitte stille eller gi oppmerksomheten sin i mer enn et minutt? Det er et dilemma og hvert barn står overfor denne gangen i livet.

Det første spørsmålet mange stiller er: “Har autister sex?” Det er som å spørre om det blir mørkt ute i kveld. Selvfølgelig er svaret “ja”. Det er kanskje ikke svaret du vil høre, men det er det sannferdige svaret du må møte med barnet ditt.

Et annet spørsmål du måtte ha er: “Skal jeg snakke om sex med barnet mitt?” Dette svaret har mye å gjøre med evnen til barnet ditt. Hvis sønnen/datteren din har Aspergers syndrom, er svaret definitivt “ja”. Hvis barnet ditt ikke har evnen til å knytte skoene eller mate seg selv, må du avgjøre om barnet ditt vil tjene noe på denne samtalen.

Andre foreldre spør om den unge voksne vil bli seksuelt aktiv. Dette, som så mange ting om autisme, er et interessant og vanskelig spørsmål. For det første er det slett ikke uvanlig at både gutter og jenter onanerer. Noen ganger, avhengig av hvor personen vises på spekteret, kan onani skje på steder som kan være pinlige. I løpet av årene jeg underviste i den autistiske befolkningen, hadde vi dette av og til i klasserommet. Vi diskuterte situasjonen med skolepsykologen og hennes anbefaling var å fjerne barnet fra klasserommet og ta ham/henne på do for privatliv. Dette vet jeg ikke er løsningen alle er enige i. Av denne grunn, etter min mening, må hver lærer og hver forelder komme med sin egen tilfredsstillende løsning. Bortsett fra onani er seksuelle forhold til en annen person fullt mulig. Nok en gang avhenger det av evnen til barnet ditt.

Det er interessant å merke seg at mange flere autistiske voksne er aseksuelle sammenlignet med resten av befolkningen. Det antas også at det er en høyere prosentandel homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle autister sammenlignet med befolkningen generelt. En del av årsaken til dette er at det ikke er et så sterkt behov for samsvar. Et annet interessant faktum er at mange flere homofile autister er sølibat. Dette er etter eget valg.

Noen foreldre lurer på om barnet deres noen gang vil ha en date, finne en ektefelle og muligens gifte seg. Naturligvis er dette scenariet mye mindre enn i resten av befolkningen. Det er par som gifter seg. Imidlertid er disse generelt mer høyt fungerende autister. Noen grunner til at en autistisk person kanskje ikke blir involvert i et forhold er et enkelt faktum at det kan være veldig vanskelig for en sosialt nedsatt person å finne en partner. Ofte, bortsett fra normen, er det ikke uvanlig at hunnen legger merke til hannen. På grunn av hans uerfarenhet reagerer han kanskje ikke på riktig måte bare fordi han ikke vet hvordan.

Del 2 vil gå litt dypere inn i seksualitet og den autistiske unge voksne.

Til neste gang, ha en flott dag og husk å ta godt vare på deg selv!

Leave a Reply