Seksualitet og autisme, del 2

I del 1 utforsket vi det faktum at mennesker med autisme ikke er annerledes enn noen annen person, de liker også seksuelle opplevelser. Denne artikkelen kommer til å se nærmere på hva som kan være en del av en autistisk persons introduksjon til puberteten.

Forfatter Geri Newton, i sin artikkel, Sosial/seksuell bevissthet, uttaler at “Mange av mine klienter har fortalt meg at det å ha sex med noen er den eneste gangen de føler seg normale … når de er seksuelle med noen, er de akkurat som alle andre – voksen. ” Hun sier at hun har hørt den samme meldingen fra folk med Identified IQ fra 30 til 70, verbale og ikke -verbale. Dette er noe vi som samfunn bør ta oss tid til å utforske nærmere. Hvorfor? Etter min mening er det trist å innse at så mange av våre “brødre og søstre” bare kan føle seg normale når de er involvert i et seksuelt møte. Og hvor mye tid bruker de på disse seksuelle opplevelsene? Mest sannsynlig ikke for mye tid. Dette betyr at disse menneskene i de andre timene i uken sannsynligvis føler seg annerledes, til og med utenom sted.

Hvis du er forelder til en sønn eller en datter og når puberteten, har du mest sannsynlig bekymring, kanskje til og med frykt for hvordan du skal håndtere dette nye kapitlet i ditt autistiske barns liv. I løpet av denne tiden må du først forberede barnet på puberteten, og kroppen endrer seg. Hos jenter bør foreldrene være forberedt på å hjelpe barnet sitt gjennom denne spennende tiden. Dette gir foreldrene muligheten til regelmessig å gjennomgå områder som sosiale forventninger. Dette inkluderer oppførsel, positiv seksuell oppførsel, sosialt aksepterte regler sammen med grenser. Disse diskusjonene bør føres både hjemme og i offentligheten. Dette er den perfekte tiden, for eksempel på en restaurant for å diskutere oppførsel og oppførsel.

Foreldre til en autistisk jente som begynner i puberteten, kan oppdage at det er lettere å bruke bøker med passende nivå, med bilder, for å forklare og vise mens du går. Hun trenger å forstå de forskjellige kroppsdelene og funksjonen til hver. Hun vil mest sannsynlig glede seg over å høre at hun snart utvikler bryster. Imidlertid føler hun kanskje ikke den samme spenningen om menstruasjon og prosedyrer som skal følges når menstruasjonen starter. Hvis datteren din har en liten veske, bør du sørge for å pakke noen bind og et par rene undertøy. Minner henne ofte om endringene hun snart vil stå overfor.

Forhåpentligvis har du jobbet sammen som et team, læreren hennes, datteren din og deg selv. Det er viktig at teamet ofte gjennomgår hva som skjer når perioden begynner og går gjennom hvert trinn med bruk av sanitetsbindet. Hun må også forstå at puten må byttes regelmessig, og at hun kanskje også må rengjøre seg selv. Hvis du følger hvert av disse trinnene, forbereder du henne på “arrangementet”. Du bør også lære henne hvordan du skal kaste bort den brukte puten. Hvis en ung jente ikke er forberedt, kan det være skremmende for henne å sitte i et klasserom og plutselig føle at noe renner nedover beinet hennes. Når hun innser at det er blod, kan dette føre til at hun får en veldig traumatisk opplevelse. Mens du forklarer hele prosessen, bør du ha et par sanitetsservietter (typen hun skal bruke så hun er kjent med dem) for å vise henne den riktige måten å bruke den på. Hvis du har en stor dukke eller et annet objekt, viser du henne fremgangsmåten for å påføre puten. La henne deretter øve på å gjøre det samme. Du bør gjennomgå denne prosedyren til hun føler seg komfortabel og kan bruke puten ordentlig.

I del 3 vil vi diskutere seksualitet – din sønn og puberteten.

Leave a Reply